31 juli 2017

Bedrijfsbezoek

Wij zijn op bezoek bij Haye en Gerda Folkertsma in Friesland. Zij voeren al meer dan 20 jaar Brio melkpoeder, het is allemaal begonnen in Groningen toen de familie nog een schapen bedrijf had. Hier voerden ze Brio Lammeren melk,  met zeer positieve resultaten. De lammeren begonnen mooi te groeien. Later is de familie Folkertsma verhuisd naar Friesland en zijn begonnen met hun melkveebedrijf. Zij hebben ongeveer  85 melkkoeien,  35 kalveren en 35 pinken.

Gerda voert de kalveren. De kalveren worden na de geboorte direct droog gewreven met stro en de navel wordt ontsmet met jodium, daarna gaan ze naar een eenling box waar een mooi dikke pak schoon en droog stro ligt. Ook krijgen ze een Brio bodywarmer om. Ze krijgen direct na de geboorte biest en dit voor 2 a 3 dagen lang. Biest wordt altijd gecontroleerd met een biest meter, is de biest van minder goede kwaliteit wordt er biest uit de vriezer gehaald.

Na de biest wordt er overgestapt naar Brio Power  en vanaf één week krijgen ze Brio Structuur muesli, hooi en vers water erbij. ‘’Dit wordt al gauw opgepikt’’,  ‘’Een poosje terug hebben we last gehad van diarree bij de kalveren toen heb ik op advies Brio Black Magic ingezet,  de kalveren knapten snel weer op en de diarree was al snel weg, als ik merk dat er een kalf dun op de mest staat meng ik een beetje Brio Black Magic met Brio Power dat werkt  zeer naar tevredenheid.’’

De kalveren zien er goed uit en groeien mooi vertelt Gerda trots.  Na de eenling boxen worden ze door geschoven naar de groep accommodatie. Hier krijgen ze melk via een milkbar met 6 spenen. ‘’Na elke voerbeurt maak ik de spenen, flessen  en emmers schoon. Dit om besmettingen tegen te gaan tussen de kalveren. En zo pak je elke keer weer een frisse schone bar of speenfles, dit werkt erg prettig. ‘’

Wij willen de familie Folkertsma bedanken voor hun gesprek, en we hopen dat ze nog jaren lang met veel plezier onze Brio producen blijven gebruiken.

Terug
Bedrijfsbezoek

Interesse in één van onze producten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op